Ikuti penjelasan
Dr. Suri Roowi, Saintis MARDI mengenai apakah yang anda PERLU TAHU MENGENAI
MADU.
Soalan 1: Adakah madu sesuai diambil bersama garam?
Soalan 1: Adakah madu sesuai diambil bersama garam?
Jawapan:
Penggunaan garam yang tinggi akan menurunkan aktiviti enzim dalam madu. Fungsi
enzim dalam madu adalah untuk membantu memecahkan bahan-bahan berkhasiat dan
membantu memecahkan bahan seperti karbohidrat dan protein.
Kajian yang
dilakukan sebelum ini menunjukkan kepekatan madu beserta penggambilan garam
yang tinggi akan menurunkan aktiviti enzim. Secara tidak langsung penggambilan
madu bersama garam yang tinggi akan mengurangkan khasiat madu tersebut.
Soalan 2:
Bagaimanakah bahan berkhasiat dalam madu diserap dalam badan?
Jawapan:
Kenyataan yang menyatakan bahawa makanan yang berada dalam perut melebihi 20
jam akan menyebabkan keracunan adalah kurang tepat. Kajian yang saya lakukan
menunjukkan bahawa kebanyakkan bahan berkhasiat (polifenol) akan dipecahkan dan
diserap dalam badan di antara 5 hingga 24 jam dan ianya berlaku dalam usus
besar manusia. Madu tinggi asid fenolik (bahan berkhasiat) dan bahan ini
diserap dalam perut dan usus kecil dalam masa 5 hingga 30 minit. Sebaiknya,
madu elok diminum semasa perut kosong dan pengambilan makanan lain sebaiknya
dibuat selepas 1 jam minum madu.
Soalan 3:
Bagaimana cara makan buah dan adakah madu boleh diambil bersama buah atau
makanan lain?
Jawapan: Kita
boleh makan buah dalam keadaan perut kosong. Ini disebabkan bahan berkhasiat
antioksidan (contohnya bahan asid fenolik) akan lebih mudah dan banyak diserap.
Jika seseorang itu tidak tahan dengan buah-buahan berasid, buah boleh diambil
bersama sedikit makanan contohnya roti. Cuma perlu elakkan makan buah bersama
makanan tinggi protein atau lemak contohnya susu. Jika anda ingin minum madu
bersama susu, sebaiknya ia diambil bersama barli. Ini berdasarkan kepada hadis
Nabi yang diriwayatkan daripada Aisyah r.a. bahawa “Rasulullah menyuruh agar
talbinah disediakan kepada orang sakit dan orang bersedih atas kematian
seseorang.
Beliau (Aisyah)
berkata: “Sesungguhnya aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda; Sesungguhnya
talbinah dapat menenangkan hati pesakit dan menghilangkan sebahagian kesedihan”.
Talbinah dibuat menggunakan barli + susu + madu. Barli juga tinggi beta-glukan dan beta-glukan;
Talbinah dibuat menggunakan barli + susu + madu. Barli juga tinggi beta-glukan dan beta-glukan;
a. merupakan
fiber larut air.
b. tidak dapat
diuraikan oleh enzim pencernaan usus kecil.
c. terus dibawa
ke usus besar dan difermentasi oleh mikroflora usus besar.
d. bertindak
sebagai prebiotic iaitu menggalakkan pertumbuhan bakterian baik seperti
bifidobakteria, laktobasillus dan merencatkan pertumbuhan bakteria berbahaya
seperti enterobacteriaceae.
e. membantu meleraikan
bahan berkhasiat dalam madu dalam usus besar manusia.
Buah juga boleh
diambil bersama madu kerana kebanyakkan bahan berkhasiat dalam buah adalah dari
jenis larut air, sama seperti dalam madu. Enzim dalam madu juga akan membantu
meleraikan bahan berkhasiat dalam buah agar ianya hadir dalam bentuk bebas dan
seterusnya mudah diserap dalam perut manusia
Soalan 4:
Bagaimana cara untuk menentukan madu itu asli atau tidak?
Jawapan:
Menurut kaedah tradisional, keaslian madu dengan merujuk kepada beberapa kaedah
ringkas. Diantaranya adalah;
a. Madu asli
akan berbentuk hexagon (segi enam) bila digoyang dalam gerakan memusing dalam
semangkuk air.
b. Madu asli
membenarkan mancis yang telah dicelup ke dalamnya menyala walaupun madu masih
ada di kepala mancis – madu asli atau tiruan akan tetap menyala jika kandungan
airnya rendah.
c. Madu asli
tidak membentuk mendapan walaupun di simpan bertahun-tahun.
Madu lebah asli
– air (18%-20%). Maka madu lebah asli atau tiruan tetap akan mengeras jika
dibiarkan lama didalam peti sejuk beku terlalu lama. Semua kaedah di atas BELUM
lagi dibuktikan secara saintifik dan diragui kebenarannya. Cara yang terbaik
untuk menentukan keaslian madu ialah dengan merujuk kepada Alquran iaitu dalam
Surah AnNahl (16): ayat 69
“…kemudian makanlah
dari tiap-tiap buah-buahan, maka masuklah oleh engkau jalan-jalan Tuhan engkau
yang dimudahkan, ia keluar dari perut2nya minuman (madu) yang berlainan
warnanya, padanya penawar bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu,
tanda2 bagi mereka berfikir….”
a. Madu yang
banyak khasiat adalah madu yang mempunyai pelbagai warna contohnya warna kuning
emas, warna gelap cthnya perang.
b. Antara
komponen warna dalam madu dipanggil antosianin dan bahan ini termasuk dalam
kumpulan flavonoid (antioksidan). Bahan antioksidan yang diterangkan dalam ayat
ini adalah bahan penawar kepada manusia.
c. Ini
menunjukkan bahawa AlQuran bukan perkataan manusia dan ianya adalah Kalam Allah
yang diturunkan 1400 tahun dahulu. Sains baru sahaja menjumpai komponen
warna/antioksidan boleh bertindak sebagai ubat atau penawar.
d. Ayat ini
jelas menunjukkan bahawa makanan khususnya madu boleh bertindak sebagai ubat
atau penawar penyakit. Dalam lain perkataan – `Food as Medicine’.
e. Bahan
berkhasiat ini boleh dianalisa menggunakan alatan makmal yang dikenali sebagai
HPLC.
Kajian saya
menunjukkan madu kelulut tinggi khasiat berbanding madu biasa. Dapatan kajian
juga madu kelulut asli ada yang mempunyai warna seperti susu tetapi kebanyakkan
madu kelulut berwarna emas, perang (pekat atau pudar)
Soalan 5:
Adalah madu boleh diletak dalam peti ais?
Jawapan: Madu
sebaiknya disimpan dalam peti ais (bahagian bawah) atau suhu bilik (jika telah
dibuang airnya). Ini adalah kerana madu mengandungi enzim dan akan rosak jika
didedahkan pada suhu tinggi. Molekul madu contohnya karbohidrat akan berubah
kepada hydroxymethylfurfural jika didedahkan pada suhu tinggi seperti dimasak
atas dapur atau diletakkan dalam bonet kereta pada suhu panas.
——————————
BIODATA PENULIS
– Dr Suri Roowi, Saintis Prinsipal dan Timbalan Pengarah Program Perekaan
Makanan (Food Desigining), Pusat Penyelidikan Sains dan Teknologi Makanan,
MARDI. Beliau banyak terlibat dengan analisa bahan berkhasiat dalam madu, herba
dan buah-buahan dan merupakan Pengerusi Kumpulan Kerja (WG) Madu Kelulut
Malaysia. Beliau juga banyak terlibat dengan pembangunan produk makanan
kesihatan berasaskan madu. Dr Suri juga terlibat dengan kajian pre-klinikal
(melibatkan kajian ke atas tikus) dan kajian klinikal (melibatkan kajian ke
atas manusia) khususnya kajian ke atas penyerapan bahan-bahan berkhasiat dalam
tubuh. Sebelum ini beliau pernah bersiaran dalam slot Rahsia Alam di bawah
IKIM. Slot ini banyak berkongsi sumber-sumber alam sebagai makanan kesihatan